Auto overschrijven
Je hebt een tweedehands auto gekocht, maar nu moet deze nog op jouw naam komen te staan. Zolang de auto nog niet is overgeschreven, is de verkoper nog verantwoordelijk voor de auto. Hoe werkt zo’n overschrijving eigenlijk? En wat heb je ervoor nodig? Om het zo makkelijk en snel mogelijk te regelen, geven wij je een aantal tips. Zoals de volgende: Online de tenaamstellingscode aanvragen? Info online: tenaamstellingscode opvragen via kentekencheck.nl.
Waar moet je naartoe om auto op je naam te kunnen overschrijven?
Om de auto over te schrijven en het kenteken op jouw naam te zetten, kun je naar een kentekenloket, een RDW-balie of een postkantoor. Sommige hiervan zijn ook open in het weekend. Kies je voor een postkantoor, houdt er dan rekening mee dat je niet bij ieder kantoor terecht kunt. Kijk van tevoren welk kantoor voor jou het dichtstbij is.
Je kunt de auto ook online overschrijven bij het RDW. Het overschrijven kost meestal zo’n 10 euro.
Wat moet je meenemen bij overschrijven kenteken auto?
Uiteraard moet je je kunnen legitimeren, neem dus een geldig legitimatiebewijs mee. Je rijbewijs is voldoende. Daarnaast heb je ook de tenaamstellingscode en kentekencard van de auto nodig. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. Het eerste gedeelte van deze code heeft de eigenaar van de auto ontvangen toen de auto op zijn naam gezet werd. Het tweede gedeelte staat op de kentekencard, die wordt toegestuurd door het RDW. Zodra het voertuig op jóuw naam is overgeschreven ontvang jij dus het eerste deel van de code, waarna je een kentekencard krijgt van het RDW. Op de kentekencard staan ook de gegevens van de kentekenhouder en het voertuig.
De auto is overgeschreven, wat nu?
De auto staat nu op jouw naam. De vorige eigenaar krijgt een vrijwaringsbewijs, waarmee hij zijn autoverzekering kan opzeggen. Zodra de auto van jou is, moet je wegenbelasting betalen en moet de auto verzekerd zijn op jouw naam. Anders mag je er niet mee rijden. De verzekering moet je dus direct regelen. Ga op zoek naar een goedkope autoverzekering.
WA Autoverzekering is wettelijk verplicht.
Het is verplicht om de auto minimaal WA te verzekeren. Een auto die niet ouder is dan 8 jaar, kun je het best WA beperkt casco verzekeren. Bij een nieuwe auto van maximaal 4 jaar oud is het, volgens de meeste deskundigen, aan te raden om een allriskverzekering af te sluiten. Maar heb je een hoge bonus/malus korting van bijvoorbeeld 70 % dan kan het all risk verzekeren van je auto ook bij een oudere auto nog aantrekkelijk zijn. Als je en hoge bonus malus korting hebt in verband met vele schadevrije jaren, zijn in principe alle autoverzekeringen relatief goedkoop.
Laat je, bij twijfel over de te nemen dekking voor je auto, adviseren door een assurantieadviseur die goed thuis is in autoverzekeringen.
Om een goedkope autoverzekering te kunnen afsluiten, is het verstandig om verschillende autoverzekeringen te vergelijken.
Niet in je auto rijden voor deze verzekerd is.
Als je net een tweedehands auto hebt gekocht en die staat blinkend voor je deur of bij de garage wil je er natuurlijk zo snel mogelijk in rijden. Een waarschuwing is hierbij echter op zijn plaats. Ga niet autorijden, ook niet een klein stukje, als je niet zeker weet dat de auto al WA verzekerd is. Als je al een aanvraag voor een autoverzekering hebt gedaan maar er is door de verzekeringsmaatschappij of assurantie tussenpersoon nog niet schriftelijk ( of per e-mail ) bevestigd dat de auto verzekerd is, kan je nog niet op de openbare weg met je auto. Omdat het soms even duurt voordat je de verzekeringspapieren in huis hebt, moet je altijd om een “voorlopige dekking” vragen. Een voorlopige dekking is het bewijs dat de verzekeringsmaatschappij je auto in voorlopige dekking hebt genomen.
Je kunt nu veilig en zeker de weg op met je nieuwe auto!