57
550

Uw auto is total loss verklaard

Auto Total Loss Verklaard.

Het kan iedereen van ons overkomen. U gaat de deur uit stapt in u auto maar komt na enkele kilometers terecht in een verkeersongeval. Een kop staart botsing of een auto van rechts die u net niet heeft gezien kan ons allemaal overkomen. Uw auto is totall loss.

Het belangrijkste is dan dat u zelf en uw medeweggebruikers niks mankeren. Vaak is dit voor iedereen toch wel even schrikken maar gelukkig kunt u ongedeerd uw auto uitstappen en moeten vaststellen dat de auto helemaal kapot is. Wanneer de auto helemaal kapot is en er niet meer mee gereden kan worden zal het autobergingsbedrijf uw auto doen afvoeren. Gelukkig zijn deze transportkosten bijna altijd voor u gedekt, ook al bent u alleen maar WA verzekerd.

Schade expert.

Nadat u bent bijgekomen van de schrik en hopelijk geen lichamelijk letsel heeft overgehouden zullen er een aantal zaken moeten worden geregeld. Wellicht is de politie betrokken geweest bij het verkeersongeval. Ook als dit niet het geval zal het schadeformulier moeten worden ingevoerd door de betrokken partijen. Er moet ook een schadeformulier worden ingevuld bij een eenzijdig ongeval. Dat is als u bijvoorbeeld met uw auto tegen een boom gereden bent.

Uw verzekeraar moet ten alle tijden kunnen vaststellen wie er aansprakelijk is en verantwoordelijk voor het ongeval. Indien er meer auto’s of motorvoertuigen bij het ongeval waren betrokken, gaan de verzekeraars van die voertuigen ook aan de slag en schakelen ze ook schade experts en andere deskundigen in.

Vaak moet u echter al binnen enkele dagen doorgeven aan het bergingsbedrijf wat er met uw auto moet gebeuren. In de meeste gevallen zal de auto worden getransporteerd naar het schadebedrijf van uw voorkeur. Zodat de schade-expert de auto kan bezichtigen en een indicatie kan maken van de geleden schade. Sommige onderdelen van de auto kunnen worden verkocht. Auto onderdelen online kopen, is tegenwoordig heel gebruikelijk.

In sommige gevallen is de auto dusdanig ver kapot dat men vooraf al weet dat het voertuig niet meer gerepareerd kan worden ( men kan dit via enkele foto’s snel vaststellen). Vaak is de auto dan al de nodige jaren oud en is er zoveel schade aan het voertuig ontstaan dat dit de dagwaarde te boven gaat. De verzekeraar zal dan de dagwaarde uitkeren.

De sloopauto dient u dan zelf te verkopen aan een autosloperij van uw voorkeur. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent heeft u in deze situatie recht door transport. Dit betekent dat ( meestal ) ook de kosten voor het transport van af het bergingsbedrijf naar de autosloperij van uw voorkeur zijn gedekt.

Technisch total loss.

Veel oudere auto’s zijn vaak al snel economisch total loss. De dagwaarde van het voertuig bedraagt nog maar enkele duizenden euro’s. De nieuwe onderdelen, reparatiekosten en montagekosten maar ook het spuitwerk gaan de dagwaarde dan al snel te boven. Technisch total loss wil zeggen dat de cruciale carrosserie-onderdelen zijn beschadigd welke niet meer gerepareerd kunnen worden. Een verbogen chassis balk of een verbogen A stijl kunnen niet meer worden gerepareerd. Uw schade-auto kan dan alleen nog maar worden verkocht aan het autodemontage bedrijf. De verkoop van dit soort schade-auto vindt plaats door de verzekeraar. Erkende demontagebedrijven kunnen een bod uitbrengen op het voertuig. Waarbij u de dagwaarde krijgt uitgekeerd en afstand doet van uw kapotte auto.

Rechtsbijstandsverzekering.

Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval en heeft u een rechtsbijstandverzekering inclusief dekking in het verkeer? Schakel dan altijd uw rechtsbijstandverzekeraar in. Deze zal uw belangen behartigen.