59
271

Autobanden belangrijk

spanning autobanden

autobanden spanning belangrijk

Autobanden en juiste bandenspanning.

Waarom goede autobanden met de juiste bandenspanning belangrijk zijn.

Als automobilist zoek je de goedkoopste autoverzekering en probeer je schade aan de auto te vermijden. Wat veel automobilisten over het hoofd zien of te weinig aandacht aan besteden, is het rijden met de juiste autobanden en met de juiste bandenspanning.

Als je banden de juiste bandenspanning hebben, ligt je auto stabieler op de weg en is de kans om het voorkomen van ongevallen en ongelukken groter. Uiteindelijk kan dat ook resulteren in een lagere premie voor je autoverzekering want minder ongevallen, betekent minder schade.  Daarnaast, banden met voldoende profiel, aangepast aan de weersomstandigheden én met de juiste spanning zorgen ook voor een besparing aan brandstof en veiligheid voor de bestuurder en eventueel de inzittenden van de auto.  Lees hier verder over het belang van goede autobanden met de juiste spanning.

Wettelijke profieldiepte autobanden.

Volgens de Nederlandse wet moet een autoband een profiel hebben van minimaal 1,6 millimeter.  Daar wordt bij de jaarlijkse APK keuring van de auto ook goed op gelet. Als een autoband onvoldoende profiel heeft, komt deze niet door de keuring heen. Om nu te zeggen dan een profiel van 1,6 mm je veiligheid garandeert, zeker niet. Bij deze minimale bandenspanning kan je bijvoorbeeld last hebben van aquaplanning waardoor je het contact met het wegdek kunt kwijtraken, in een slip terecht kunt komen en dus de controle over de auto kwijt kunt raken.  Met alle mogelijke gevolgen van dien.  Bespaar daarom niet op je autobanden. 3 millimeter biedt meer veiligheid en grip op de weg.  Bij winterbanden heb je zelfs minimaal 4 mm nodig.  Overigens zijn winterbanden in de winter of op wintersport vakantie met de auto zeker géén overbodige luxe.  Met zomerbanden rijden met sneeuw, ijs en gladde wegen is zelfs levensgevaarlijk.

Autobanden om de 5 a 6 jaar laten vervangen.

Iedere autoband wordt naarmate de jaren verstrijken minder van kwaliteit. Niet alleen door veroudering en slijtage maar ook omdat je wel eens een stoeprandje met je banden raakt en de banden beschadigd kunnen raken. Banden worden verder ieder jaar wat minder flexibel en de remweg van de banden neemt toe.  Je autobanden laten vervangen als ze ouder dan 5 of 6 jaar zijn, is zeker geen overbodige luxe.

Geen premie korting op de autoverzekering bij nieuwe banden.

Helaas zijn er, voor zover wij weten, geen autoverzekeraars die een premiekorting geven als je nieuwe banden onder je auto laat zetten.  Het kopen van nieuwe autobanden koop je natuurlijk vooral voor je eigen veiligheid, van de inzittenden en die van andere weggebruikers. Als je lang schadevrij auto rijdt, krijg je vanzelf een hogere bonus/malus korting en dat betekent een lagere premie voor je autoverzekering.