60
67

Autoverzekering: hoe kun je het beste overstappen?

Soms doe je er goed aan om regelmatig te controleren of je nog wel een goede deal hebt. Een autoverzekering is ook zoiets. De prijzen veranderen sterk per jaar en door opgebouwde kortingen of juist opgelopen schades kunnen de premies elk jaar weer anders zijn. Maar ook veranderde wetgeving en tal van andere factoren zijn van invloed op de hoogte van de premie. Het is daarom niet gezegd dat wanneer je dit jaar een goede deal voor een autoverzekering hebt, je die volgend jaar ook weer hebt. Dezelfde, misschien dit jaar goedkope, verzekering, kan volgend jaar ineens een stuk duurder zijn en ineens een van de duurste verzekeringen blijken te zijn.

Om geen dief van je eigen portemonnee te zijn, kun je daarom autoverzekeringen vergelijken en zo bestuderen bij welke verzekeraar je terecht kunt voor een goede deal.

Zet je huidige verzekering op tijd stop

Als je wil overstappen naar een andere verzekeraar, is het zaak dat je allereerst je huidige verzekering stopzet. Je doet dit het beste zo snel mogelijk. Zorg wel dat je bij voorkeur op de datum opzegt waarop je de verzekering hebt afgesloten. Je weet dan zeker dat je geen halve schadevrije jaren verspilt (schadevrije jaren gaan immers enkel per heel jaar en niet in delen daarvan).

Zoek een nieuwe verzekering

Pas als je verzekering is opgezegd en je zeker weet wat je schadevrije jaren zijn (dit kun je bij de verzekeraar gratis opvragen), kun je een nieuwe verzekering afsluiten. Je weet dan zeker dat je vorige verzekering succesvol is gestopt en je niet (tijdelijk) met een dubbele verzekering zit. Een dubbele verzekering is op zich niet heel erg, maar is natuurlijk zonde van het geld. Je betaalt dan immers wel twee premies.

Staar je niet blind op de laagste premie

Let bij het vergelijken van verzekeringen op dat je je niet enkel blind staart op de hoogte (of beter gezegd: laagte) van de premie. Een goedkope verzekering kan soms veel problemen geven en moeilijk doen bij het uitkeren van schade; iets waar je op dat moment niet op zit te wachten. Probeer daarom ervaringen op te zoeken van andere verzekerden bij de verzekering die je op het oog hebt.