Autoverzekering opzeggen

autoverzekering opzeggen

opzeggen autoverzekering

Autoverzekering opzeggen, wanneer kan dat?

Wanneer jij je autoverzekering kan opzeggen of laten opschorten.

Als je een goedkopere autoverzekering hebt gevonden en je huidige autoverzekering wil opzeggen, is dat meestal mogelijk met een opzegtermijn van een maand.  Sinds 2010 geldt voor autoverzekeringen die lopen via verzekeraars die aangesloten zijn bij het Verbond voor Verzekeraars een looptijd ( contractsduur ) van maximaal één jaar.

Dat betekent concreet als je bijvoorbeeld je autoverzekering hebt afgesloten per 1 oktober 2016 je contract loopt tot 1 oktober 2017 en dan weer met een jaar verlengd wordt, tenzij je minimaal een maand voor 1 oktober 2017 hebt opgezegd, dus voor 1 september 2017. Als je autoverzekering langer dan 1 jaar van kracht is, kan je meestal dagelijks opzeggen. ( deze informatie is van 8-8-2017 ).

Er zijn ook verzekeraars waar je je autoverzekering al het eerste jaar dagelijks of per maand kunt opzeggen. Je verzekeraar is verplicht je goed te informeren over de opzegmogelijkheden van je polis en kan je autoverzekering niet meer zo maar automatisch verlengen. Als jij over wilt stappen naar een andere autoverzekeraar omdat de goedkoopste autoverzekering wilt afsluiten of betere voorwaarden wilt, kijk dan even wat er in de voorwaarden en polis staat van je huidige autoverzekering.

In de voorwaarden en polis staat meestal ook hoe je op moet zeggen, meestal is dat via een aangetekende brief. Twijfel je over de opzegtermijn?? Neem dan even contact op met je verzekeraar.

Meer redenen om je autoverzekering op te kunnen zeggen.

Premieverhoging of wijziging voorwaarden.

Als de autoverzekeraar waar je auto nu is verzekerd, de premie heeft verhoogd of de voorwaarden heeft aangepast in jouw nadeel, kan je de autoverzekering zonder opzegtermijn beëindigen. Ook in het eerste jaar. Als je een schade geclaimd hebt en de premie is als gevolg daarvan verhoogd en/of de voorwaarden zijn op basis van die claim aangepast, mag je de polis niet om die reden(en) opzeggen.

Verkoop van je auto

Bij verkoop van je auto kan je ook direct opzeggen. Er geldt dan geen opzegtermijn. Zo lang het kenteken op jouw naam staat, moet jij voor de ( wa) verzekering blijven zorgen. Zie ook autoverzekering opschorten.

Diefstal van je auto of auto total loss verklaard.

Als je auto gestolen is of deze total loss is verklaard, kan je ook de polis meestal onmiddellijk beëindigen.

Je autoverzekering opschorten.

Als je je auto hebt verkocht, kun je je bestaande autoverzekering ook opschorten. Dat betekent dat de verzekering op zich blijft bestaan maar dat je geen premie meer betaalt want er is geen dekking meer. De vooruitbetaalde premie blijft als het ware staan tot je een nieuwe auto hebt gekocht.

Een groot voordeel van een autoverzekering opschorten ten opzichte van beëindigen is dat als je een andere auto koopt, je alleen maar de gegevens van je nieuwe auto hoeft door te geven en daarnaast je opgebouwde schadevrije jaren maximaal 3 jaar blijven staan. Je verliest je opgebouwde korting ( bonus malus ) dus niet zo maar. Je kunt meestal telefonisch je bestaande autoverzekering opschorten maar moet wel bewijzen via een vrijwaringsverklaring dat je auto verkocht is. Opschorten is meestal zonder opzegtermijn.

Let op: Zolang het kenteken van de auto nog op jouw naam staat, is er een wettelijke plicht om de auto minimaal WA te blijven verzekeren!

Goedkopere autoverzekering afsluiten, verklaring schadevrije jaren aan nieuwe verzekeraar overleggen.

Als je een goedkopere autoverzekeraar gevonden hebt en wilt overstappen naar deze verzekeraar, kan je de eerder opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar die nieuwe verzekeraar.

Bij het beëindigen van je huidige autoverzekering krijg je ( automatisch ) een verklaring opgebouwde schadevrije jaren.  Die dien je te overleggen aan je nieuwe autoverzekeraar.

Let op: Meestal blijft een dergelijke verklaring opgebouwde schadevrije jaren maar één jaar geldig. Zorg er dus voor dat je binnen dat jaar een nieuwe autoverzekering afsluit!! Hoe meer schadevrije jaren je kunt overleggen hoe hoger je komt op de bonus malus ladder van de nieuwe verzekeraar, hoe meer korting je krijgt en dus lager je premie wordt.