Autoverzekering: welke types verzekeringen zijn er?

Het vergelijken van een autoverzekering kan een behoorlijk lastige klus zijn. Er zijn tal van factoren waar je op moet letten.
Alleen al de dekking is een lastig aspect. Je hebt een WA verzekering, een beperkt casco verzekering (ook wel aangeduid met de term WA+) en een all risk verzekering, maar wat is nu handig voor welke situatie?

WA verzekering

Het is in Nederland wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering te hebben. De term WA staat dan ook voor wettelijke aansprakelijkheid; deze aansprakelijkheid is wettelijk vastgelegd. Wanneer je een WA verzekering hebt, dekt je verzekering de schade die je een ander toebrengt. Wanneer je dus een aanrijding krijgt door jouw schuld, wordt de schade aan de ander vergoed, maar sta je zelf met lege handen. Het repareren van je eigen auto zul je zelf moeten betalen.
De meeste mensen met een wat oudere auto kiezen voor een WA verzekering, omdat je bij een all risk verzekering slechts de dagwaarde terugkrijgt, en die ligt bij een oude auto vaak laag waardoor de hogere premie bij een all risk verzekering het niet waard is.

Beperkt casco verzekering (WA+)

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een beperkt casco autoverzekering (ook wel WA+ genoemd). Je hebt hierbij dezelfde dekking als bij een WA verzekering, maar in sommige gevallen wordt schade aan je eigen auto ook gedekt. Denk hierbij aan schade door brand, diefstal, storm, aanrijdingen met dieren, en schade aan je ruiten. Het maakt dan verder niet uit door wie de schade is veroorzaakt.

All risk verzekering

Als je kiest voor een all risk verzekering, dan wordt de schade gedekt die ook onder de WA+ verzekering valt, plus de schade aan jouw eigen auto, dus ook als je zelf de schuldige was. Wanneer je auto vrij nieuw is of het vervangen ervan voor jou erg kostbaar zal zijn, kun je er verstandig aan doen om je auto all-risk te verzekeren. De kosten kunnen per verzekering erg verschillen, maar zijn eenvoudig inzichtelijk gebracht op de website https://www.auto-verzekeringenvergelijken.eu.