Autoverzekeringen voor ouderen

Autoverzekering voor ouderen

Bent u al wat op leeftijd en wilt u blijven autorijden?

Dan heeft u te maken met de wettelijke regels en het feit dat verzekeraars voorzichtig zijn met de acceptatie voor autoverzekeringen voor ouderen zoals 65 en 75 plussers. Gelukkig worden mensen steeds ouder gezond en zie je steeds meer 70 plussers die nog fit zijn en verantwoord achter het stuur van een auto kunnen zitten.  Het is echter wel goed om te weten hoe verzekeraars aankijken tegen autoverzekeringen voor 60, 65 en 70 plussers en op welke leeftijd u gekeurd moet worden als u uw rijbewijs wilt verlengen. Een autoverzekering voor ouderen behoeft zeker uw aandacht.

Betaalbare autoverzekeringen voor ouderen.

Mensen worden vandaag de dag steeds ouder en dat niet alleen, we worden ook gezond ouder. Dit gegeven zorgt er voor dat we ook op latere leeftijd graag zo actief mogelijk zijn en dat omvat eveneens autorijden. Omwille van de ruime ervaring die ouderen op dit vlak hebben wordt dit doorgaans niet aanzien als een probleem. Een goede ervaring betekent namelijk een slechts zeer beperkt risico op een ongeval met bijbehorende lichamelijke en / of materiële schade. Toch hoeft dit in de praktijk lang niet altijd het geval te zijn. Mensen die reeds een bepaalde leeftijd hebben bereikt kunnen op een zeker ogenblik een beetje moeten inboeten op vlak van bijvoorbeeld reactiesnelheid en ook het zicht en het gehoord is vaak een probleem wat de veiligheid uiteraard niet meteen ten goede komt. Net omwille van deze reden is het afsluiten van betaalbare autoverzekeringen voor ouderen steeds vaker een probleem.

Groter risico ouderen die auto rijden

Ook al bent u nog kerngezond, heeft u helemaal geen problemen met uw zicht en hoort u nog prima, de verzekeraar zal altijd uit gaan van een ‘worst case scenario’. Een vaak gehoord verhaal bij verzekeraar is ook dat het verkeer door de jaren heen aanzienlijk is veranderd. Het is veel drukker geworden waardoor ook de risico’s op een ongeval zijn toegenomen. Dit gegeven in combinatie met enkele medische bezwaren kan er voor zorgen dat de verzekeringspremie van uw autoverzekering opeens flink zal stijgen, zelfs al heeft u nog nooit een ongeval gehad. Kunt u hier als oudere dan helemaal niets aan doen? Toch wel. Wij vertellen u graag hoe u er voor kunt zorgen dat u toch één van de beste en voordeligste autoverzekeringen voor ouderen op de markt kunt afsluiten.

Weekendje met hond boeken.

Ook als oudere kan je een weekendje met hond boeken. Wel belangrijk is dat de hond veilig in de auto vervoerd wordt. En in steeds meer hotels zijn honden welkom. Zo kan je dus ook als senior een weekendje met hond en een auto vakantie boeken.

Welke autoverzekering kiezen?

Er zijn op de Nederlandse verzekeringsmarkt drie verschillende type autoverzekeringen terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak de WA-verzekering, de beperkt cascoverzekering en de volledige cascoverzekering. De WA-verzekering is de enige autoverzekering die bij wet verplicht is. Omwille van het feit dat dit type verzekering ook uitsluitend schade tegenover derden indekt is ze ook meteen het goedkoopst. Veel ouderen kiezen er op een bepaald ogenblik echter voor om een mooie, nieuwe auto aan te kopen. Ze hebben immers heel hun leven lang hard gewerkt en dan vormt een prachtige, nieuwe auto een mooie beloning. In een dergelijke situatie zal men er echter zeker van willen zijn dat ook schade aan het voertuig zelf wordt ingedekt. Dan bent u aangewezen op de volledige cascoverzekering. Let wel, het kostenplaatje van deze all risk autoverzekeringen ligt veel hoger in vergelijking met de premie die u moet betalen voor de WA-verzekering.

Kan mijn autoverzekering geweigerd worden?

Jongeren en ouderen vormen voor verzekeraars de grootste risico’s. Deze risico’s willen ze ingedekt zien en dat gebeurt doorgaans altijd door middel van een hogere verzekeringspremie. In bepaalde gevallen kan deze echter niet voldoende zekerheid bieden. Vooral ouderen die door de jaren heen meerdere schadegevallen hebben gehad of die bijvoorbeeld over een bekend, ernstig ziektebeeld beschikken kunnen een te groot risico vormen. In deze situatie kan een verzekeraar er dan ook voor kiezen om de persoon in kwestie niet te willen verzekeren. Deze keuze is gelukkig vaak zeer persoonlijk waardoor er in het merendeel van de gevallen wel andere autoverzekeringen voor ouderen zullen bestaan die u wel nog kunt afsluiten.

Wanneer moet je als oudere gekeurd worden om te mogen blijven autorijden?

Er zijn in Nederland duidelijke regels en afspraken voor wat betreft de leeftijd waarop ouderen nog auto mogen blijven rijden.

In ieder geval moet u als oudere nog fit genoeg zijn om auto te kunnen rijden en als daar twijfel over is, moet u mogelijk een medische keuring ondergaan om te mogen blijven autorijden.  Het CBR ( Centraal Bureau Rijvaardigheid ) bepaalt of u rijgeschikt bent. Indien u de leeftijd van 75 jaar of ouder hebt bereikt en u wilt u rijbewijs verlengen, dient u altijd medisch gekeurd te worden. U blijft als bestuurder, ook als u jonger bent dan 75 jaar, altijd zelf verantwoordelijk voor uw rijvaardigheid en kennis van de verkeersregels. Als uw gezondheid bijvoorbeeld achteruit gaat omdat u een bepaalde aandoening hebt gekregen en medicijnen slikt die de rijvaardigheid beïnvloeden, dan kunt u bij twijfel of u nog wel verantwoord kunt autorijden, contact opnemen met uw huisarts. Zie hier de informatie van de rijksoverheid over autorijden ouderen.

 Autoverzekeringen voor ouderen vergelijken

Zelfs wanneer u in bovenstaande situatie over de mogelijkheid beschikt om een autoverzekering af te sluiten zult u steeds rekening moeten houden met een aanzienlijk prijskaartje. Die hoge verzekeringspremie kan voor veel mensen een doorn in het oog betekenen. Vooraleer één van de autoverzekeringen voor ouderen op de markt af te sluiten is het daarom altijd interessant om een objectieve vergelijking uit te voeren. Door het uitvoeren van zo’n vergelijking wordt immers meteen duidelijk welke verzekeraar u de beste autoverzekering tegen de scherpst mogelijke prijs kan aanbieden. Wilt u de premie nog een beetje extra drukken? Denk er dan ook eens over na om uw eigen risico wat op te trekken. Op die manier wordt het potentiële risico voor de verzekeraar nog kleiner waardoor uw autoverzekering meteen een behoorlijk stuk voordeliger kan worden.