dagwaarde bij verzekeren van de auto

Het belang van de dagwaarde bij het verzekeren van je auto

Stel je voor dat je de parkeerplaats oploopt. Ineens merk je dat je auto weg is, gestolen. Of je hoort een knal, kijkt naar buiten en ziet dat je buurvrouw tegen je bolide is aangereden. Dikke pech, maar hoeveel krijg je terug van de verzekeraar?

Wat is de dagwaarde van je auto?

De dagwaarde vertelt hoeveel je auto op dit moment waard is. Dit wordt bepaald door de cataloguswaarde. Dat is de nieuwwaarde van je auto in het aankoopjaar. Daar wordt vervolgens het gebruik en de daarbij horende slijtage van de waarde afgetrokken. Bij de aan- of verkoop van je voertuig is het nuttig om te weten wat het waard is. Ook je verzekeraar kijkt naar de waarde van je auto. Op basis daarvan bepalen zij jouw premiehoogte en de schade-uitkering als je recht hebt op een vergoeding.
Controleer vooraf of je op de juiste manier bent verzekerd. Een WA-verzekering dekt namelijk geen diefstal of schade aan je eigen auto, maar alleen schade die je per ongeluk aan anderen toebrengt. Voor een schadevergoeding aan je eigen voertuig heb je een WA+-verzekering met diefstaldekking of een allriskverzekering nodig.

Hoe wordt de dagwaarde bepaald?

De waarde is natuurlijk afhankelijk van het merk en type auto, maar daarnaast spelen ook de volgende factoren een rol;

  • De leeftijd van de auto
  • De kilometerstand
  • Schadeverleden
  • Staat van onderhoud
  • Accessoires en extra’s

Dit zijn nogal wat dingen om rekening mee te houden, maar gelukkig is er een handige online tool om de dagwaarde van je auto te berekenen. De experts van Autovendi helpen je met het berekenen van de daadwerkelijke handelswaarde.

Wat is de relatie tussen de dagwaarde en je autoverzekering?

De waarde van je auto is voor je verzekeraar belangrijk om uit te rekenen hoeveel zij moet uitkeren bij diefstal en schade aan je auto. Ook is de dagwaarde nodig voor het vaststellen van de verzekeringspremie. Met een lage dagwaarde zal de premie lager zijn, dan bij een hogere dagwaarde, omdat de verzekeraar minder hoeft uit te keren. Dat is logisch: bij diefstal van een Ford Ka uit 2004 betaalt de verzekeraar uiteraard veel minder uit dan bij een gloednieuwe Lamborghini.
Door de dagwaarde te berekenen krijg je alvast inzicht hoeveel je terugkrijgt wanneer je te maken hebt met een verzekerde schade of diefstal. Daardoor weet je alvast waar je aan toe bent.