Eigen risico bij de autoverzekering

Het eigen risico autoverzekering.

Autoverzekering afsluiten, hoger eigen risico bij all risk autoverzekering of niet?

Een WA autoverzekering is voor iedereen met een auto verplicht. Bij een wa autoverzekering heb je overigens geen eigen risico. Een WA autoverzekering is de meest basis vorm van auto verzekeren en is wettelijk verplicht. Een wa autoverzekering is relatief goedkoop. Dat geldt echter niet voor jongeren en beginnende autobestuurders. Lees hier waarom jongeren een hoge premie betalen voor hun autoverzekering.

Ga je echter voor een autoverzekering naar WA met beperkte of volledige casco, dan loopt de premie op, maar je kan de premie soms wel omlaag laten gaan. Dit gaat echter wel samen met een risico: het eigen risico. Met name bij het afsluiten voor een all risk autoverzekering, is het te dragen eigen risico een belangrijk punt van aandacht. Overigens is de term “volledig casco” in de wereld van autoverzekeringen hetzelfde als een autoverzekering met All Risk Dekking, het is gewoon een andere benaming.

Het eigen risico bij autoverzekeringen

Het eigen risico kan je enkel kiezen bij een WA verzekering met beperkt of volledig casco, en geldt enkel voor de schade aan je eigen auto. Hoewel er ook verzekeraars zijn die geen eigen risico hanteren, zal je bij de meeste kunnen kiezen uit 150 tot 300 euro extra voor het eigen risico. Hoe hoger je het eigen risico maakt, hoe lager de premie zal worden.
Het eigen risico is het bedrag dat je eerste zelf moet betalen voordat de verzekeraar de schade zal vergoeden. Omdat de verzekeraar hierdoor in totaal minder schade zal vergoeden, kan de premie voor een autoverzekering wat omlaag.
Je kan vaak zelf de hoogte van je eigen risico voor je autoverzekering met volledig casco bepalen, en zal verschillen tussen 0 en 750 euro. Voordat je besluit om een all risk autoverzekering af te sluiten met een eigen risico, moet je wel bedenken wat voor een kosten dat met zich mee zal brengen indien je schade hebt!

Eigen Risico Autoverzekering, opinie van de consumentenbond.

De consumentenbond, de onafhankelijke consumenten belangen organisatie, schrijft regelmatig over verzekeringen en eigen risico’s bij de all risk autoverzekering.  Lees hier wat de consumentenbond over het eigen risico schrijft.

Uit de zorgverzekering

Het eigen risico kennen we ook uit de zorgverzekering. Voor de zorgverzekering 2017 heeft de overheid dit vastgesteld op 385 euro, net als in 2016. Bij de zorgverzekering komt er echter steeds meer commentaar op. Zo willen ondertussen veel mensen het eigen risico verminderen of helemaal afschaffen. Waar je bij de autoverzekering namelijk nog de keuze hebt om geen of wel eigen risico te nemen, dien je dat bij de zorgverzekering wel te doen. Dat is het verplichte eigen risico. Daarna kan je zelf nog besluiten of je het vrijwillig eigen risico wilt verhogen. Dat kan met maximaal 500 euro, waardoor je een eigen risico van 885 euro zal krijgen. Ook hier geldt dat je een korting op je premie kan ontvangen bij het verhogen van je vrijwillig eigen risico.