59
51

Elektrisch laden net zo gewoon als brandstof tanken?

We zijn al jaren gewend aan onze auto’s op brandstof. Er gaat een rood lampje branden en we rijden gedachteloos naar het dichtstbijzijnde tankstation om te tanken. Als je elektrisch gaat rijden moet je omschakelen. Zeker in het begin zul je moeten wennen aan het opladen van je auto. Je zult moeten uitzoeken waar je kunt laten en kijken of je zonder te laden op de plaats van bestemming kunt komen. Voor veel mensen is dit een (te) grote stap om een elektrische auto aan te schaffen. Maar misschien wordt die stap minder groot als je thuis je auto kunt opladen?

auto thuis opladen

Hoe kies je de perfecte laadpaal?

Om je een weg te banen door alle laadpalen die te koop zijn heb je waarschijnlijk wat hulp nodig. Hiervoor bestaat tegenwoordig de laadpaalspecialist. Een onafhankelijk adviesbureau die op de hoogte is van alle laadpalen. Behalve advies bij de overstap naar een elektrische auto kunnen ze je ook helpen om de juiste laadpaal bij die auto te kiezen. Misschien heb je zelfs wel recht op subsidie! Ook daar helpen ze je bij. Het enige wat jij hoeft te doen is een korte vragenlijst in te vullen en van daaruit gaat jullie zoektocht verder.

Thuis je auto opladen met je eigen laadpaal.

Voor thuis zijn er dus perfecte oplossingen om je auto op te laden. Bijvoorbeeld met de Wallbox laadpaal. Wallbox is een Spaans bedrijf dat sinds 2015 compacte laadpalen fabriceert voor aan de muur. Ideaal dus voor thuis, bijvoorbeeld aan de zijkant van je woning bij de oprit. Het willen hightech toepassingen combineren met gebruiksgemak. Zo kun je met de Wallbox laadbaal flexibel het oplaadvermogen veranderen tot het hoogste vermogen. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat elektrisch laden net zo laagdrempelig wordt als tanken. Er zijn op dit moment twee laadstations voor thuisgebruik, de Copper SB en Pulsar Plus.

Wat zijn de voordelen voor een laadpaal thuis?

In Nederland staan ongeveer 120.000 laadpalen. Maar het hoeft niet zo te zijn dat er een vlakbij je huis te vinden is. Met een laadpaal bij je eigen woning ga je altijd van huis met een volle accu. Je hoeft niet meer te kijken of er ergens in de buurt een laadpaal vrij is. Bovendien is thuis laden vaak goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Een nadeel van thuis laden is wel dat je energierekening behoorlijk zal stijgen, maar ook hier is weer een oplossing voor: zonnepanelen! Laadpalen kun je tegenwoordig in combinatie met zonnepanelen aanschaffen, op die manier laad jij je auto op met je zelfopgewekte stroom.

Vind jij de stap naar een elektrische auto ook groot? Of wil je eigenlijk wel maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Duurzaam rijden is uiteindelijk goed voor je portemonnee, en ook voor het milieu. Met zonnepanelen op je dak gaat je stroomrekeningen behoorlijk naar beneden, en je kunt dus met je eigen stroom je auto opladen. Een heleboel pluspunten dus. En met aan laadpaal bij je eigen oprit of parkeerplaats wordt elektrisch rijden net zo gemakkelijk als de gewone auto’s op brandstof die we gewend zijn.