58
83

Hoe kan ik de no-claim bonus krijgen?

Veel mensen die een autoverzekering afsluiten vinden het interessant om daarbij een beroep te kunnen doen op de mogelijkheden die de zogenaamde no-claim bonus te bieden heeft. Deze bonus werd in het leven geroepen om veilige chauffeurs te belonen voor hun rijgedrag. Daarnaast zijn verzekeraars er van overtuigd dat het toepassen van een no-claim bonus er voor zorgt dat het aantal ongevallen kan worden teruggeschroefd waardoor ook de risico’s voor de verzekeraar in kwestie verminderen. Ben je ook van plan om een autoverzekering af te sluiten en ben je van mening dat de no-claim bonus ook voor jou wel interessant kan zijn? Lees dan snel verder en ontdek hoe ook jij hier aanspraak op kan maken!

No-claim bonus via bonus malus systeem

De no-claim bonus kan je eigenlijk op twee verschillende manieren verkrijgen. De eerste mogelijkheid is de eenvoudigste, maar vooral weggelegd voor mensen die reeds enige tijd met de auto rijden. Wanneer je over meer dan tien schadevrije jaren beschikt met je huidige autoverzekering is de kans immers zeer groot dat je de no-claim bescherming reeds hebt opgebouwd via het bonus malus systeem. Dit systeem werkt in eerste instantie volgens een aantal kortingen. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, des te lager namelijk de verzekeringspremie voor je autoverzekering komt te liggen. Wanneer je het maximaal aantal treden binnen de bonus malus ladder hebt bereikt geniet je automatisch van de meest optimale no-claim bonus. Een aparte no-claim bescherming afsluiten bij je autoverzekering is in dit geval dan ook absoluut niet nodig.

No-claim bescherming apart afsluiten

Vandaag de dag bieden de meeste verzekeraars hun klanten eveneens de mogelijkheid om een aparte no-claim bescherming af te sluiten. Veel verzekeringnemers kiezen er bijgevolg voor om een dergelijke aanvulling op hun autoverzekering af te sluiten omdat ze hopen op die manier schade kosteloos te kunnen claimen. Uiteraard werkt dat niet zo. Je dient er daarbij rekening mee te houden dat bij een mogelijk schadegeval het aantal schadevrije jaren uiteraard terug naar nul wordt gebracht. De korting die je op dat ogenblik ontvangt bij je huidige verzekeraar zal dan wel behouden blijven, op het ogenblik dat je overstapt naar een andere verzekeraar zal je terug in een hogere schijf vallen. De premie zal door de nieuwe verzekeraar namelijk steevast worden gebaseerd op basis van het aantal schadevrije jaren waarover je als bestuurder beschikt.

Een goede theoretische kennis is van groot belang

Op welke manier je ook van de no-claim bonus wenst te genieten, je zal deze dus eerst moeten verdienen. Dit kan slechts op één manier, namelijk door schadevrije jaren op te bouwen. Om dit te kunnen doen is het niet alleen belangrijk om gewoon goed met de auto te kunnen rijden, in principe vormt dat voor de meeste mensen immers geen probleem, maar daarnaast is ook een goede theoretische kennis van cruciaal belang. Het merendeel van de ongevallen die ieder jaar opnieuw op de weg plaatsvinden gebeurt immers door een te beperkte theoretische kennis. Hierdoor gaat de bestuurder in kwestie twijfelen waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bestuurders die over een goede theoretische kennis beschikken, bijvoorbeeld door het oplossen van de gratis theorie-examen oefeningen van theorieexamenoefenen.nl lopen veel minder risico op een ongeval en zullen bijgevolg optimaal kunnen genieten van de unieke voordelen die de no-claim bonus te bieden heeft.

No-claim bonus is er voor iedereen

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat de no-claim bonus er eigenlijk is voor iedereen. Het is het meest faire systeem om er voor te zorgen dat iedere, voorzichtige autochauffeur over de mogelijkheid beschikt om een interessante korting te verkrijgen op zijn of haar autoverzekering. Wil je eveneens kunnen genieten van de voordelen die verbonden zijn aan de no-claim bonus? Aarzel dan vooral niet om er over te praten met je verzekeraar!