Private lease

Private Lease en autoverzekering.

Private lease wordt ook wel privé lease genoemd.

Bij verschillende bedrijven en functies is het normaal dat een leaseauto een standaard onderdeel is van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Een leaseauto van de zaak lijkt echter steeds minder vaak voor te komen en is het tegenwoordig ook mogelijk om als particulier, privé,  een auto te leasen. Hierbij gaat de particulier rechtstreeks een leaseovereenkomst aan met een leasemaatschappij. De zogenaamde privé lease of private lease.

Privé lease of private lease wordt steeds populaider en is een manier om voor een vast bedrag per maand een auto te kunnen rijden. Dit betekent het plezier van een auto waarbij u grip heeft op de autokosten. De autoverzekering is bij privé lease meestal in het contract ingesloten.  Het kan ook zijn dat het voordeliger is om bij private lease zelf een autoverzekering af te sluiten en dat dit door de leasemaatschappij wordt toegestaan.

In die situatie moet er bijna altijd een casco verzekering voor de lease auto worden afgesloten.

Wat houdt private lease in?

Bij private lease kunt u tegen een vast maandbedrag voor een bepaalde periode gebruik maken van een nieuwe auto. De periode is afhankelijk van het contact dat voorafgaand met de leasemaatschappij wordt afgesloten. Meestal wordt er een leasecontract afgesloten voor 2 of 3 jaar. Het maandbedrag dat de particulier betaalt omvat alle kosten van het autorijden zoals de verzekering, belasting, onderhoud en reparatie met daarbij een winst- en rentemarge voor de leasemaatschappij. Brandstof, parkeerkosten en eventuele boetes zijn niet inbegrepen, deze kosten moet de particulier nog apart betalen. Private lease is geen lening, het is “een vorm van huren” waarbij u wel een grote financiële verplichting aangaat.

Zelf autoverzekering bij private lease afsluiten.

Als de leasemaatschappij toestemming heeft gegeven om zelf een autoverzekering voor de lease auto af te sluiten, zal dat altijd onder bepaalde voorwaarden zijn. De leasemaatschappij zal altijd voorwaarden stellen over de dekking, een kopie van de polis willen en bij een schade zal de schade uitkering in de regel naar de leasemaatschappij gaan.  Ook werkt een leasemaatschappij vaak samen met een bepaalde verzekeringsmaatschappij en staan er in de polis meerdere speciale clausules en voorwaarden.

De voor- en nadelen van private lease

Private lease heeft veel voordelen voor wie geen eigen auto kan of wil aanschaffen.

Bij private lease weet u vooraf precies waar u aan toe bent. Alle kosten zijn opgenomen in een vast maandbedrag. U heeft geen omkijken naar het afsluiten van een verzekering, de kosten voor wegenbelasting en het onderhoud van een auto. Eventuele schade wordt afgehandeld door de leasemaatschappij waarbij in veel gevallen ook voor vervangend vervoer wordt gezorgd. Een ander voordeel is dat u bij private lease rijdt in een nieuwe auto zonder dat u hiervoor een grote investering hoeft te doen. Waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van een private lease contract, is dat u een langdurige financiële verplichting aangaat waar u niet zomaar vanaf kunt. Het afgesproken maandbedrag moet door u de gehele contractperiode worden betaald. Om van het contract af te komen moet vaak een hoge afkoopsom worden betaald. Wanneer u een lease overeenkomst aangaat wordt deze bij het BKR geregistreerd wat invloed kan hebben op het bedrag dat u kunt lenen wanneer u een hypotheek afsluit. Het is van belang hier rekening mee te houden. Private lease is relatief duur, maar kan voor velen wel een uitkomst zijn. U bent geen groot bedrag kwijt voor de aanschaf van een nieuwe auto en over het algemeen is het een zorgeloze manier van autorijden.

Is private lease wat voor u?

Of private lease voor u interessant is hangt af van uw situatie. U kunt de bovenstaande voor en nadelen van private lease tegen elkaar afwegen om tot een conclusie te komen. Volgens sommige rekenmodellen is het privé leasen ( informatie consumentenbond ) van een kleine auto goedkoper dan wanneer u deze koopt. Kijk ook eens wat de consumentenbond over private lease schrijft.

Wanneer u liever een auto in eigendom heeft en niet vast wil zitten aan een contract is private lease misschien niet de meest voor de hand liggende optie voor u. Wanneer u houdt van gemak, geen groot geldbedrag over heeft voor het aanschaffen van een nieuwe auto en de mogelijkheid wil hebben om de paar jaar van auto te wisselen, denkt u dan zeker eens aan de mogelijkheden van private lease.