65
39

Verzekeraars stimuleren gebruik winterbanden

Veel verzekeringsmaatschappijen stimuleren het gebruik van winterbanden, ondanks winterbanden in Nederland nog niet verplicht zijn. Zoals bijvoorbeeld BMW winterbanden dragen deze duidelijk bij aan uw veiligheid op de weg. Als u naar wintersportgebieden reist zijn winterbanden uiteraard wel verplicht en kan het zelfs flinke gevolgen voor u hebben als zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval.

Daarbij doelen we niet alleen op uw eigen veiligheid maar ook op de aansprakelijkheid bij de verzekering. In Duitsland wordt het als nalatig beschouwd wanneer u bij een ongeval in de winterperiode gebruikt maakt van zomerbanden. Ook al bent u niet schuldig aan het ongeval, toch kan het leiden tot een lagere of zelfs geen vergoeding bij schade. In buurland Oostenrijk gaan ze nog een stapje verder. Wanneer u daar op zomerbanden rijdt in de wintermaanden en betrokken raakt bij een ongeval, kan de boete daarvoor oplopen tot maar liefst 5000 euro en wordt wellicht uw auto zelfs in beslag genomen.

Een buitenbeentje is Zwitserland. Terwijl u wellicht anders verwacht is het gebruik van winterbanden hier niet verplicht. Wel is het zo dat u deels aansprakelijk wordt gesteld en slechts een deel van de schade vergoed krijgt. Beter is het om ook in Zwitserland gewoon gebruik te maken van winterbanden.

gebruik winterbanden

Waarom winterbanden ook in Nederland belangrijk zijn

Heeft het nut om in Nederland de banden te wisselen voor de winterperiode? Zeker wel! Winterbanden hebben hele andere eigenschappen dan een zomerband. Het grootste verschil is het profiel van de band. Winterbanden hebben een dieper profiel en zijn daarnaast voorzien van zijkanalen zodat water of sneeuw beter en sneller wordt afgevoerd.

Laat ons in Nederland dan niet zo vaak met sneeuw te maken hebben, met regen des te meer. De grip op een natte of koude ondergrond is bij winterbanden vele malen beter dan bij een zomerband. Uw remweg is daardoor korter en dat kan vaak een ongeval voorkomen. Dit is zowel belangrijk voor uw eigen veiligheid maar ook de verzekeraar profiteert mee omdat er door het gebruik van winterbanden veel minder schade gereden wordt. Ook geldt hierbij uiteraard hoe minder schade u rijdt, hoe lager de verzekeringspremie die u betaald.

autoverzekering + motorverzekering

Winterbanden van november tot maart

Winterbanden presteren het best tussen november en maart. De temperatuur is dan vaak lager dan 7 graden Celsius. In wintersportgebieden worden winterbanden vaak nog aangeraden tot en met de maand april. Er kunnen zich daar in april namelijk nog zeer winterse condities voordoen. Met een set BMW winterbanden komt u de winterperiode veilig door. U heeft een grote keuze uit diverse soorten en maten. Zoekt u een band en velg met grove of juist smalle spaken, een winterband voor 18 of 20 inch wielen? Deze keuze laten we graag aan u over. Feit is in elk geval dat u met deze winterbanden altijd en overal optimale grip heeft op zowel glad als nat wegdek. Optimale veiligheid voor uzelf en uw familie dus.