waarborgfonds motorverkeer ( WBF)

private lease

Waarborgfonds Motorverkeer, schade aan je auto door onbekend motorrijtuig (en meestal onbekende dader) of onverzekerd motorrijtuig

Waarborgfonds Motorverkeer wat is dat?

Handige informatie over deze stichting.

Indien u auto rijdt of een ander motorvoertuig bestuurt, kunt u geconfronteerd worden met een schade aan uw voertuig die veroorzaakt is door een onverzekerd of onbekend motorrijtuig. Het Waarborgfonds Motorverkeer, afgekort WBF, kan in een aantal situaties de schade aan uw motorvoertuig vergoeden.

Een motorrijtuig hoeft niet per definitie aan auto te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een autobus, tractor, brommer of motor zijn.  Hieronder leest u wanneer het Waarborgfonds Motorverkeer in beeld kan komen na een schade en wat de belangrijkste voorwaarden zijn om voor een schade uitkering in aanmerking te komen. U betaalt via uw WA autoverzekering een klein beetje mee aan dit unieke waarborgfonds. Het Waarborgfonds is ook een kenniscentrum voor de WAM.

De informatie op deze pagina is van de bron website Waarborgfonds Motorverkeer ( zie onder ).

Hier leest u meer over het Waarborgfonds Motorverkeer.

U betaalt via uw autoverzekering mee aan dit Waarborgfonds.

Wist u dat u meebetaalt aan het WBF?

Dit Waarborgfonds is een stichting die wordt betaald door de Nederlandse Motorrijtuigverzekeraars. Die reserveren een klein gedeelte van uw WA Autopremie ter financiering van dit fonds. U betaalt via uw autoverzekering dus indirect mee aan dit goede initiatief.

Wanneer kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer?

Zoals u al in de eerste alinea kon lezen, vergoedt het Waarborgfonds materiële schade aan uw motorvoertuig als de veroorzaker onbekend of onverzekerd is. De veroorzaker schade moet een motorrijtuig zijn. Het gebeurt bijvoorbeeld nogal eens dat een auto na een éénzijdig ongeval door rijdt. Of dat iemand zijn auto, brommer, bestelbus of ander voertuig niet verzekerd heeft en een schade aan een ander motorrijtuig heeft veroorzaakt. U komt niet in aanmerking voor een schadevergoeding als uw auto is gestolen, er sprake is van vandalisme ( uw auto is bijvoorbeeld met een scherp voorwerp bekrast ), of de schade is veroorzaakt door bijvoorbeeld een voetganger of fietser.  Overigens is er altijd een eigen risico van 250 euro van toepassing als de schade aan uw auto, motor, bromfiets of ander voertuig is veroorzaakt door een ander onverzekerd of onbekend motorrijtuig.

Wat als ik schade heb in het buitenland?

Ook bij schade in het buitenland contact opnemen met Waarborgfonds.

Indien u schade aan uw motorrijtuig in het buitenland hebt gekregen en er was een ander motorrijtuig bij betrokken die doorgereden, onbekend is of niet verzekerd was, kunt u in een aantal gevallen ook een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het is wel een ingewikkelder verhaal dan bij een schade in Nederland want de wetgeving in het land waar de schade veroorzaak werd, is ook van toepassing en wordt meestal getoetst. Verzamel zoveel mogelijk bewijzen, maak foto’s en verzamel, indien mogelijk, getuigenverklaringen.  Alles kan helpen.

Neem bij een schade in het buitenland ook contact op met het WBF. Vragen kost niets…

Als u all risk verzekerd bent, neem dan bij een schade eerst contact op met uw verzekeraar. In uw polisvoorwaarden staat binnen welke termijn u dit moet doen en hoe.. Doe dit altijd zo snel mogelijk. Laat altijd een politierapport opmaken en volg de instructies van uw verzekeringsmaatschappij goed op. Zo is de kans dat u een schade uitgekeerd krijgt, het grootst.

Wat als je all risk verzekerd bent?

All risk verzekerd en schade??? Neem direct contact op met je eigen verzekeraar of assurantie tussenpersoon.

Ook als je all risk ( volledig casco ) verzekerd bent en schade hebt via een ander motorrijtuig, kan je indirect met het Waarborgfonds te maken krijgen. Stel dat je een auto hebt die all risk verzekerd is en wordt aangereden door een ander onbekende auto.  Je hebt dan mogelijk te maken met No Claim verlies ( waardoor je premie voor je autoverzekering hoger wordt ) en een eigen risico. Je leidt dan toch schade. Je moet de schade melden bij de verzekeraar waar jij je autoverzekering hebt afgesloten.

De verzekeraar zal, indien deze daar een kans van slagen in ziet, een beroep doen op het Waarborgfonds n als deze gehonoreerd wordt, heb jij mogelijk minder nadeel van deze onprettige gebeurtenis. Want hoe je het nu went of keert, een schade geeft een heleboel gedoe, meestal financieel nadeel en vaak stress. Het kan zo ie zo handig om een rechtsbijstandsverzekering te hebben met verkeersdekking. Dan zit je bij een schade altijd goed qua juridisch advies.

In de veelgestelde vragen rubriek van het Waarborgfonds Motorverkeer vind je veel meer informatie.

Dit is een artikel dat geplaatst is in het blog autoverzekeringenvergelijken.eu, de website waar je snel de premies van autotoverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Iedereen kan geld besparen door de tarieven van autoverzekeringen te vergelijken.  Vooral bij autoverzekeringen en zorgverzekeringen valt er veel voordeel te behalen door deze met elkaar te vergelijken.