Waarom je als jonge automobilist meer premie betaalt

Jonge automobilisten betalen meer premie voor hun autoverzekering.

Ben je een jonge automobilist en nog geen 25 jaar en wil je weten waarom je als beginnende en jonge bestuurder meer premie betaalt voor je autoverzekering en een oudere en meer ervaren bestuurder minder betaalt??? Hieronder de antwoorden.

Je hebt als jongere geen of onvoldoende rijervaring.

Een beginnende automobilist die ook nog eens jong is, heeft nog geen rijervaring. Je krijgt pas rijervaring door in je auto te gaan rijden en zowel in de stad als in het platteland te gaan rijden. Hoe meer rijervaring hoe beter je bepaalde verkeerssituaties kunt inschatten en des te beter je hierop kunt anticiperen. Automobilisten met veel rijervaring maken gemiddeld minder ongelukken en veel minder schade.

Je bent je als jonge automobilist minder bewust van de risico’s op de weg.

Jongere automobilisten zijn zich minder bewust van de risico’s  en verantwoordelijkheden welke autorijden met zich mee brengt. Dat heeft gewoon met leeftijd, levenservaring en bewustzijn te maken.

Jongeren houden niet van “saai” autorijden.

Jonge automobilisten staan vol in het leven en gaan graag een uitdaging aan. Helaas ook op de weg. Het aantal éénzijdige ongevallen bij jonge bestuurders van een auto is heel erg hoog. De meest voorkomende ongevallen zijn het rijden met hoge snelheid tegen een boom waarbij jaarlijks vele gewonden en doden vallen.

Auto’s waarin jongeren rijden zijn ouder en soms minder onderhouden.

Ofschoon iedere auto in Nederland apk gekeurd moet zijn, rijden jonge en vooral beginnende bestuurders vaak in oude auto’s en maakt een krasje meer of minder op de eigen auto niet uit.  Dat heeft invloed op rijgedrag en het risico op de weg.

Beginnende en jonge bestuurders hebben nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd en krijgen daarom geen of weinig korting op de basis premie autopolis. Bijna alle verzekeraars laten jongeren een toeslag op de premie betalen.  Alles bij elkaar de verklaring voor de hogere premies autoverzekeringen voor jongeren.

Toch kan je als jongere op de premie van je autoverzekering besparen.

Ondanks alles boven zijn er toch verzekeraars die jou als jonge automobilist graag als klant willen hebben en lagere toeslagen op de premie berekenen.

Je vindt ze door de premies van autoverzekeringen te vergelijken ( start hier met premies vergelijken ).