51
62

Wat regelen bij aankoop van een nieuwe auto?

Wanneer u er voor heeft gekozen om een nieuwe auto aan te kopen ervaart u ongetwijfeld een euforisch moment. In alle euforie van het moment loopt u echter het risico om bepaalde zaken over het hoofd te zien. Wij zetten daarom graag voor u de belangrijkste punten waar u rekening mee dient te houden bij de aankoop van een auto op een rijtje. Je auto verkopen voor je een nieuwe auto koopt is onze eerste tip.

Voordelige autolening afsluiten

Het eerste wat u zult willen regelen is een voordelige autolening. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kunt u er voor kiezen om de lening via de garage af te sluiten of bij uw eigen huisbank. Ook een beroep doen op een andere financiële instelling die een goedkope autolening kan verstrekken behoort uiteraard tot de mogelijkheden. De autolening is door de jaren heen in ieder geval uitgegroeid tot één van de meest leningen met de meeste concurrentie die er op de financiële markt zijn terug te vinden. Het vergelijken van de autoleningen bij verschillende banken en financiële instellingen is dan ook steeds een interessante keuze. Zo kunt u in ieder geval heel wat rente besparen!

Aanvragen van een kenteken

Iedere auto die in Nederland op de openbare weg rijdt beschikt over een kenteken. Dit kenteken moet worden aangevraagd vooraleer er een verzekering kan worden toegekend. In het merendeel van de gevallen zal de garage waarbij u de auto heeft aangekocht de nodige documenten ter ondertekening voorleggen. Wanneer u dit heeft gedaan zullen de documenten meteen naar de nodige instanties worden verzonden waardoor u doorgaans binnen zeer korte termijn over uw kenteken kunt beschikken. U dient er wel rekening mee te houden dat er aan het aanvragen van een kenteken kosten verbonden zijn.

Welke autoverzekering kiezen?

Een ander belangrijk punt waar u rekening mee dient te houden gaat schuil in het kiezen van de juiste autoverzekering. Er zijn op de verzekeringsmarkt in Nederland in principe drie verschillende soorten autoverzekeringen terug te vinden. We stellen ze graag aan u voor:

1.) WA-verzekering

De WA-verzekering staat in Nederland op de lijst met bij wet verplichte verzekeringen. Dit type autoverzekering biedt uitsluitend schade aan die wordt veroorzaakt tegenover derden. Met andere woorden, indien u betrokken raakt in een ongeval en er sprake is van materiële schade aan het voertuig waarmee u in botsing bent gekomen, dan zal het merendeel van deze schade door uw verzekeraar worden vergoed. Omdat de WA-verzekering uitsluitend een verzekering tegenover derden is wil dit zeggen dat schade aan uw eigen auto nooit zal worden vergoed, tenzij door de verzekeraar van de tegenpartij (indien van toepassing). Ondanks het feit dat de WA-verzekering slechts over een zeer beperkt aanbod aan dekkingen beschikt is ze toch, mede door de voordelige verzekeringspremie die er aan verbonden is zeer populair.

2.) Beperkt cascoverzekering

De tweede autoverzekering is de beperkt cascoverzekering. Deze verzekering omvat alle dekkingen van de WA-verzekering, maar dan wel aangevuld met enkele extra’s. Door het afsluiten van een beperkt cascoverzekering wordt bepaalde schade aan uw eigen voertuig dan ook wel gewoon ingedekt. Het gaat in deze gevallen om schade die wordt veroorzaakt door brand, ontploffing, een aanrijding met dieren, inbraak, diefstal, storm en hagel. Ook schade die optreedt aan de ruiten van uw wagen evenals schade die wordt toegebracht door joyriding wordt door deze autoverzekering vergoed. De beperkt cascoverzekering is een zeer geschikte autoverzekering voor iedereen die wil kunnen genieten van de dekkingen van de WA-verzekering, maar die tevens ook een terugbetaling wil ontvangen bij schade aan het eigen voertuig. De verzekeringspremie van de beperkt cascoverzekering mag dan iets hoger liggen in vergelijking met de WA-verzekering, ze is wel nog aanzienlijk voordeliger dan een volledige cascoverzekering.

3.) Volledige cascoverzekering

De volledige cascoverzekering is de meest complete autoverzekering die er op de markt is terug te vinden. Bij dit type verzekering geniet u van alle dekkingen die worden aangeboden door de WA-verzekering en de beperkt cascoverzekering aangevuld met een dekking tegen schade door vandalisme en door eigen fout. Omdat het afsluiten van een dergelijke verzekering voor de verzekeraar niet onaanzienlijke risico’s met zich meebrengt wordt er hier steeds een behoorlijk stevige verzekeringspremie voor in rekening gebracht.